Suuntien ja Suuntien hallinnan uudistukset

Alla esitellään suuntien ja Suunnat-hallintaikkunan uusia piirteitä.

Suuntien liittäminen

Mastercam 2022 versiossa voidaan Suuntien hallinassa omille suunnille luoda liitoksia tai poistaa niitä. Liitä suuntia, kun halauat säilyttää niiden keskinäisen sijainnin muuttumattomana. Jos esimerkiksi Suunta A liitetään Suuntaan B, niin Suunta A:n siirtäminen siirtää Suuntaa B saman verran. Liitettyjen suuntien välillä on suhde, jossa tytärsuunnat ovat riippuvaisia emosuunnista. Emosuuntia ei voi liittää toisiinsa.

Toimintoa käytetään Suuntien hallinnan hiiren oikean näppäimen valikon Liitä/poista liitos valinnasta, Dynaamisen akselistosymbolin hiiren oikean näppäimen valikosta tai Suuntien hallinnan Liitä sarakkeesta. Voit valita valinnan silloin, kun suuntaa luodaan.

Suuntien hallinnan hiiren oikean näppäimen valikko, jossa ”Liitä/poista liitos” korostettuna.

Aseta valittu suunta tytärsuunnaksi käyttämällä jotakin aiemmin esitettyä menetelmää. Valitse sitten emosuunta Suunnan valinta ikkunasta.

”Suunnan valinta” ikkuna.

Suuntien liitos poistetaan seuraamalla samoja vaiheita ja valitsemalla Poista valittujen liitos tai Poista kaikkien liitos.

Liitoksen valinta on mahdollista, kun suuntaa luodaan tai muokataan. Valitse Liitetty Uusi suunta tai Muokkaa suuntaa toimintoikkunasta. Valitse sitten Nimetty suunta painiketta emosuunnan valitsemiseksi.

”Uusi suunta” toimintoikkuna, jossa ”Liitetty” korostettuna.

Emo- ja tytärkytköksiä voidaan tarkastella valitsemalla ja hiirtä liikuttamalla suunnan yllä Suuntien hallinassa. Uudet ikonit Nimi sarakkeessa helpottavat myös liitettyjen suuntien havaitsemista.

Suuntien hallinta ja liitetty suunta.

Suuntien nopea lukitus ja vapautus

Mastercam versiossa voidaan käyttää uutta Lukitse saraketta Suuntien hallinnassa suuntien nopeaan lukitsemiseen ja lukituksen purkuun. Edellisissä Mastercam versioissa tarvittiin useita vaiheita suuntien lukitukseen ja vapauttamiseen.

Lukitse sarake lisätään Suuntien hallintaikkunaan klikkaamalla hiiren oikealla näppäimellä otsikkokentässä ja valitsemalla Lukitse. Lukitse sarake voidaan poistaa ikkunasta klikkaamalla hiiren oikealla näppäimellä otsikkokentässä ja deaktivoimalla Lukitse.

Suuntien hallinnan hiiren oikean näppäimen valikko, jossa ”Lukitse” korostettuna.

Klikkaamalla Lukitse saraketta vaihdetaan suunnan Lukitse valinta päälle tai pois päältä.

Lukittujen suuntien Näytä- ja Leikkaus-sarakkeet

Uudella lukittujen suuntien Näytä ja Leikkaus sarakkeiden vaihtumisominaisuudella työskentely tehostuu. Klikkamalla lukitun suunnan Näytä tai Leikkaus saraketta kyseinen asetus tulee voimaan tai menee pois päältä. Muita lukitun suunnan asetuksia ei voida muuttaa.

Suuntien hallinta, jossa ”Näytä” ja ”Leikkaus” korostettuna.

Suunnan assosiatiivisuuden määrittäminen

Suunnan assosiatiivisuuden määrittelyn parantamiseksi Mastercam 2022 versiossa Assosiatiivisuus asetus on jaettu kahteen valintaan:

  • Assosiatiivinen origo asetuksella säädellään valitun suunnan origon assosiatiivisuutta.
  • Assosiatiivinen suuntaus asetuksella säädetään valitun suunnan näkymisen assosiatiivisuutta.

Asetuksia tarvittaessa vaihtamalla kappale saadaan näkymään selkeästi. Asetuksia voidaan käyttää nopeasti sekä Suuntien hallinassa ja myös Uusi suunta toimintoikkunan Lisävalinnat välilehdellä. Aivan kuten edellisessäkin Assosiatiivisuuden asetuksessa molemmat asetukset ovat valittuina oletuksena.

”Uusi suunta” toimintoikkuna ja ”Assosiatiivinen origo” ja Assosiatiivinen suuntaus” korostettuna.

Suunnan origon assosiatiivisuus uuteen geometriaan

Mastercam 2022 versiossa voidaan nimetyn suunnan origon siirtämistä uuteen sijaintiin säätää aiempaa enemmän. Kun valitaan uutta geometriaa, tarjolla on kaksi vaihtoehtoa:

”Suunnat” varoitusikkuna.

  • Valitsemalla Kyllä assosioidaan suunnan origo uuteen valittuun geometriaan.
  • Valitsemalla Ei säilytetään suunnan origo sen hetkisissä assosiatiivisuuksissa.